Contact opnemen?

Groepsreis naar straatkinderenprojecten over de hele wereld

SAMEN organiseert ieder jaar in de zomerperiode een groepsreis voor jongeren. Tijdens deze groepsreis zijn we te gast bij projecten die zich inzetten voor straatkinderen en straatjongeren. Een reis van een maand is anders dan het doen van vrijwilligerswerk voor een langere periode. In een korte intensieve periode maak je kennis met de projecten, organiseer je workshops en activiteiten en is er ruimte voor culturele uitwisseling.

Dit najaar werken bij SAMEN aan de vormgeving van de groepsreis naar Kenia. In januari starten we met de werving van deelnemers en de voorbereidingen op de reis. De plannen zijn daarom nog niet definitief en kunnen nog veranderen.
vrijwilligerswerk Kenia

SAMEN naar Kenia

In de zomer van 2019 gaat onze groepsreis naar Nairobi, Kenia. Hier zijn we onder andere te gast bij Bosco Boys, een partnerproject waar SAMEN aan lange tijd mee samenwerkt. Aan de reis kunnen jongeren van 18 t/m 30 jaar deelnemen. Nieuw is de mogelijkheid voor oud-vrijwilligers van SAMEN om ook deel te nemen aan deze uitwisseling. Thema van de groepsreis is: non-formeel leren. Als groep en in uitwisseling met Keniaanse jongeren en staf denken we na over creatieve vormen van educatie voor straatkinderen en straatjongeren. In het najaar starten we met de eerste voorbereidingen op de reis, vanaf 2019 start de werving. Wil je nu al laten weten dat je met ons mee wilt? Stuur dan alvast een bericht, dan zetten we je op de interesselijst. De reis heeft de volgende doelstellingen;

  1. Uitwisseling rond het thema; non-formeel leren, door het organiseren van workshops en het gezamenlijk organiseren van activiteiten';
  2. Culturele uitwisseling: 'Kenia meets Holland';
  3. Ontwikkeling applicatie met instructies voor leuke en leerzame activiteiten met straatkinderen en straatjongeren.

 

groepsreis kenia

Thema: Non-formeel leren

Thema van de reis is: 'non-formeel leren'. Met formeel leren wordt doorgaans klassikaal of door scholen aangeboden onderwijs bedoeld. Non-formeel leren vindt meestal plaats buiten het klaslokaal, bijvoorbeeld bij (sport)verenigingen of clubs. In Nederland is tegenwoordig het onderwijs al een stuk dynamischer door projectmatig werken en creatieve vormen van onderwijs. In Kenia is het onderwijs nog een stuk klassieker, tegelijkertijd zijn er bij Bosco Boys ook diverse clubs (muziek, natuur, sport) waar de kinderen aan deelnemen. Veel straatkinderen en straatjongeren hebben moeite met zich lang concentreren, dynamische leervormen en spelenderwijs leren kunnen hierbij uitkomst bieden. Daarom willen we tijdens de groepsreis, samen met de Keniaanse jongeren, staf en leraren, nadenken over nieuwe vormen van non-formeel leren. Welke activiteiten kunnen staf en vrijwilligers organiseren om bij te dragen aan de ontwikkeling van straatkinderen en straatjongeren?

Tijdens de reis zullen we diverse workshops organiseren rond dit thema. Met de oudere jongeren van het project gaan we in gesprek over hoe zij het liefst leren. Welke skills willen ze leren? Wat voor activiteiten zijn hiervoor geschikt? Ook organiseren we workshops met de staf en leraren van Bosco Boys. Hoe kijken zij naar non-formele manieren van leren? Wat kunnen zij toepassen in het onderwijs?

Sarah: "We gaan werken aan een applicatie, een app met instructies voor leuke en leerzame spellen".

Het eindproduct van de reis is een mobiele app. Een app met instructies voor leuke en leerzame activiteiten. De app kan gebruikt worden door nieuwe vrijwilligers van SAMEN, door de Keniaanse leraren en zal onder de aandachts worden gebracht van projecten voor straatkinderen en vrijwilligersorganisaties wereldwijd.

vrijwilliger kenia

Deelnemers

Iedereen tussen de 18 en 30 jaar kan zich aanmelden voor de reis. We zijn op zoek naar deelnemers met ervaring in internationaal vrijwilligerswerk of ervaring met het thema non-formeel leren. Oud-vrijwilligers (lange termijn of eerdere groepsreizen) hebben de mogelijkheid om zich aan te melden voor deze groepsreis. Zij brengen ervaring met het werken met straatkinderen en straatjongeren mee. Maar ook jongeren die nog niet via SAMEN zijn weggeweest kunnen zich aanmelden. We zijn hierbij op zoek naar jongeren die enthousiast worden van het thema; non-formeel leren. Bijvoorbeeld jongeren die in Nederland actief zijn in jeugdwerk, bij sportverenigingen, bij de scouting of in het onderwijs. Misschien breng je vanuit je studie (PABO, Social Work, CMV) expertise mee. Op voorhand sluiten we niemand uit. Als jij ons kan vertellen waarom jij een bijdrage kan leveren aan de groep, dan horen we dat graag.

In 2019 starten we met de werving. Ben je nu al enthousiast? Laat het ons weten, dan zetten we je op de interesselijst.

Kosten

Omdat SAMEN subsidie ontvangt van de Europese Unie, via het zogeheten Erasmus+ programma, kunnen wij de kosten voor de groepsreis relatief laag houden. Iedere deelnemer betaalt een eigen bijdrage van ongeveer € 1.000,- (bedrag onder voorbehoud). Deze bijdrage dekt de kosten voor je vliegticket, de voorbereidingsweekenden in Nederland en de verblijfskosten op de projecten. Wat je daarnaast nog zelf moet betalen zijn kosten voor een reisverzekering, inentingen, visum en overige reisbenodigdheden.

Door middel van een gedegen voorbereiding wil SAMEN er voor zorgen dat jij en de groep klaar zijn voor het avontuur. Helemaal omdat jullie kort op reis gaan is dit van groot belang voor SAMEN. Waarom dat zo is lees je op onze pagina over verantwoord vrijwilligerswerk.

Voorbereiding

In het voorjaar van 2019 organiseren we meerdere voorbereidingsweekenden. Tijdens de weekenden leert de groep elkaar kennen en zullen we werken aan de workshops en het programma tijdens de reis. Nieuwe SAMEN deelnemers volgen het informatieweekend over straatkinderen (13, 14 en 15 april). Tijdens dit weekend leer je over de achtergrond van straatkinderen en uitdagingen die je tegenkomt bij het doen van internationaal vrijwilligerswerk. Voorwaarde voor deelname aan de reis is dat je deelneemt aan de voorbereidingsweekenden die plaatsvinden tussen februari en juli. Wil je alvast kennis maken met SAMEN en meer leren over straatkinderen en straatjongeren? Meld je dan aan voor ons aankomende informatieweekend.  

Begeleiding groepsreis

De groepsreis wordt begeleid door oud-vrijwilligers van SAMEN. Zij hebben ruime ervaring in het continent en het werken met straatkinderen en straatjongeren. Een paar maanden voor de groepsreis reizen zij ter voorbereiding al naar het land om daar de projecten vast te bezoeken en afspraken te maken. Op basis van deze reis wordt het programma van de groepsreis bepaald.

Sponsorgeld

Van alle deelnemers aan de groepsreis verwachten we dat ze een bedrag aan sponsorgeld ophalen. Hiervoor is geen minimumbedrag, het gaat erom dat iedereen een steentje bijdraagt. Door middel van een sponsorloop, benefietfeestje of het verkopen van appeltaarten willen we jullie stimuleren geld op te halen voor de projecten. Zo heb je als groep straks geld om tijdens de reis te besteden aan activiteiten of benodigdheden voor het project. Tijdens de reis wordt op de projecten besloten waar het geld naartoe gaat.

straatkinderen sponsorgeld vrijwilligerswerk buitenland

Koningsdag

SAMEN helpt graag mee met het verzamelen van sponsorgeld. Dit doen we door elk jaar met Koningsdag geld op te halen wat mee gaat met de groepsreis die zomer. We organiseren het groots: een heel plein vol met kleren, boeken en spullen om te verkopen, toiletservice en verkoop koffie, thee en gebak. Dat alles wordt georganiseerd en verkocht door enthousiaste oud-vrijwilligers van SAMEN en de deelnemers van de groepsreis. Lees in ons jaarverslag meer over deze dag!

Voorgaande groepsreizen

Afgelopen jaren ging de groepsreis naar:

Klik op een land om meer te lezen over de groepsreis van dat jaar.

Aanmelden